Posted on 2014. máj. 6. in Műhely sztorik - blog

Markolat anyagok

Essen néhány szó az általam használt anyagokról. Napi felhasználásban levő kedvenceimmel kezdem, melyekkel szívesen dolgozom, mert megkedveltem látványosak és megbízhatóak.

Paduk – (padouk, padauk, barwood, camwood,) – Pterocarpus soyauxii.

Egyik kedvenc fám, látványos harsány vöröses színével felhíja magára a figyelmet.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Élőhely: A trópusi esőerdőkben honos, Guinea, Nigéria, Kamerun, Gabon, a Kongó vidéke, Angola területén található. 20–40 méterre is menövő, hengeres törzse van, kevés vékony támaszgyökérrel.
Színe a frissen vágott felületen az élénk korallvöröstől a vörösesbarnáig terjed, néha sötétebb erezettel. Nagyon jól szárítható, zsugorodása kicsi. Használat közbeni stabilitása kiváló. Minden szerszámmal jól, könnyen megmunkálható, de a váltakozó növésű fák gyalulása gondot okozhat. Késelhető és hámozható. Hajlításra nem alkalmas.

Az alábbi videón jól arányosítható a fa mérete:


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A geszt nagyon tartós, gomba- és rovarálló, időjárásálló. A fát tárolás közben a csöpögő víztől védeni kell, mert foltot okoz. A furnért sötét helyen kell tárolni, hogy megőrizze élénk színét. A fát erős fénynek kitett helyen nem ajánlatos használni.
Furnérfa, elsősorban késelésre, dekoratív színfurnérnak. Igényes bútor, parketta készítésére, belsőépítészeti célokra használható. Szerkezeti faként alkalmazható közepes és nagy terhelésekre külső és belső térben. Mérőeszközök, hangszerek részei, luxustárgyak, esztergált, faragott termékek, intarziák készülnek belőle. Afrikában a gyengébb minőségű anyagot vasúti talpfának használják. Ritkán festőfaként is feldolgozzák. (forrás: – Wikipédia – )

Pages: 1 2 3 4